Nederlands leren in het buitenland

Het Nederlands in lang niet zo’n kleine taal als sommigen wel denken. In meer dan 40 landen wordt Nederlandse taal en cultuur onderwezen, vooral in Midden-Europa. Waarom kiezen jongeren uit die landen ervoor om precies Nederlands te leren? Wouter Willems sprak via Skype met enkele studenten. In het Nederlands uiteraard !

De ondervraagden komen uit...
De ondervraagden komen uit…

Wouter : Overal ter wereld wordt onze taal gestudeerd. Maar vooral in Midden-Europa boomt het Nederlands. In het Poolse Poznan bijvoorbeeld volgen meer dan zeventig studenten het vak Nederlands.

Dorota : (uit Polen) Ik ben afgestudeerd in schilderkunst. Dus … ja … Vlaanderen, Nederland zijn ook sterk met kunst verbonden. En ik wilde een nieuwe taal leren. Ik ben ook in dat gebied geïnteresseerd. Dus ik besliste (om) Nederlands te kiezen.

Wouter : Er zijn er ook die impulsievere keuzes maken.

Jacob : (uit Tsjechië) Ik ben gewoon geïnteresseerd in talen. En ik studeer ook Duits. Dus ik dacht: “Het zou een leuke combinatie zijn.”

Wouter : Nederlands heeft de naam een moeilijke taal te zijn. Maar de Slovaakse Maria relativeert dat.

Maria : (uit Slovakije) Voor mensen die al Engels spreken is het moeilijker om Nederlands te leren maar voor mensen die Duits kunnen spreken is het niet zo moeilijk.

Wouter : De blinde Michal vindt Nederlands zeker geen kleine taal.

Michal : (uit Slovakije) Er zijn meer dan 20 miljoen mensen die Nederlands spreken. Ik denk dat het leuk is om met hen in hun moedertaal te kunnen spreken.

Wouter : Er zijn wel wat Nederlandse en Vlaamse bedrijven die een zetel hebben in Midden-Europa maar heel concrete plannen hebben de meeste studenten nog niet.

Maria : (uit Slovakije) Ik ben nog niet zo zeker waar ik wil zijn wanneer ik afgestudeerd ben. Of wat ik wil doen. Maar ik ben zeker dat ik Nederlands wil gebruiken.

Dorota : (uit Polen) Het is altijd een grapje nu dat iedereen achter die afgestudeerde Nederlanders is …