Zingen in het Nederlands

« Gelukkig zijn », niet alleen een lied van Ann Christy maar ook de titel van een bijzondere theatervoorstelling. 12 mensen van vreemde origine brengen daarin liedjes uit ons collectief geheugen en dat doen ze in het Nederlands. Vanaf morgen gaan ze met de voorstelling op tournee. Vanavond was er de avant-première in Overijse.

gelukkig_zijn
Theatervoorstelling « Gelukkig zijn »

Jan Gerits : « Twee meisjes » van Raymond van het Groenewoud. Voor ons cultureel erfgoed, voor nieuwkomers die Nederlands leren. een onbekend nummer in een vreemde taal.

Pieter Schoenaerts (Regisseur) : Normaal staan er Vlaamse acteurs op het podium maar ik vond dat het eens tijd was om anderstaligen zelf op het podium te zetten. Om de mensen op het podium te laten zien aan andere anderstaligen en wat zij met hun Nederlands kunnen. Tegelijkertijd is het heel interessant voor Vlamingen om te zien dat zij die Nederlandstalige liedjes zingen.

Ela Bekkers (uit Rusland, 2 jaar Nederlands) : Een vriend van mij, uit die groep vroeg mij of ik een Nederlands project wou proberen. Ik zei: Ja, waarom niet? Maar ik spreek niet zo goed Nederlands. Hij zei: Dat is geen probleem. Gewoon proberen.

Pieter Schoenaerts (Regisseur) : We hebben gekozen voor liedjes die elke Vlaming kent. Veel anderstaligen kennen die muziek helemaal niet. Dus ik wilde ze kennis laten maken met de goeie Vlaamse klassiekers.

Ela Bekkers (uit Rusland, 2 jaar Nederlands) : Zingen is niet moeilijk, praten is moeilijk. Als je woorden kent, kan je ze zonder problemen zingen. Maar om te praten moet je eerst goed nadenken.

 

Source Image : http://www.taalblad.be/images/wysiwyg/Gelukkig_zijn_fast_forward_nederlands.jpg